Terveystulokset

Suomalaisten novascotiannoutajien viralliset silmäpeilaustulokset sekä lonkka-, kyynär- ja selkäkuvaustulokset löydät jalostustietojärjestelmästä.

Tietoa novascotiannoutajille esiintyvistä sairauksista löytyy kohdasta "Terveys" --> "Tollerilla esiintyviä sairauksia"

Autoimmuunisairaudet

Jos koirasi on sairastunut autoimmuunisairausteen ja haluat tukea avoimuutta ja helpottaa sairastapauksien huomioonottamista jalostuksessa, voit ilmoittaa sairausilmoituslomakkeella tai terveyskyselyssä,  että tieto on julkinen. Tällä hetkellä listalla on vain pieni osa autoimmuunisairaustapauksista.

Novascotiannoutajien geenitestit

Novascotiannoutajilla on kehitetty jo useita geenitestejä erilaisiin tarkoituksiin. Yhdistys julkaisee geenitestien tuloksia kotisivuillaan. Voit ilmoittaa minkä tahansa koirasi geenitestin tuloksen täällä. 

Tämän sivun vasemmalla olevasta navigaatiosta, löydät oman sivun geenitestituloksille. 
Geenitestien selitteet löydät täältä. 

Jalostustoimikunta muistuttaa, että koiran testaaminen tuo esille tietoja koiran perimästä vain hyvin rajallisesti. Suurimpaan osaan sairauksista ei ole testejä, joten testien avulla kasvattajat voivat kontrolloida vain testattavien sairauksien esiimtymistä kasvateissaan.Testaamalla kasvattaja ja koiranomistaja pyrkivät edistämään rodun terveyttä ainakin näiltä osin.

Novascotiannoutajat ry:n jalostustoimikunta suosittelee, että kaikilta jalostukseen käytettäviltä tollereilta tutkittaisiin PRA- ja DE-statukset. Lisäksi suositellaan seuraavia testajä: JADD, DM , CDDY, CLAM ja CDMC.
Katso tarkemmat tiedot sitoumuskasvattajaohjeista.

Mikäli geenitestin tulos on yksiselitteisesti pääteltävissä vanhempien tuloksista, geenitestiä ei tarvitse tehdä. HUOM! Geenitestausohjeistusta päivitetään PRA-prcd -testin osalta tarvittaessa sen jälkeen, kun Kennelliitto ilmoittaa alkavansa tallentamaan testituloksia jalostustietojärjestelmään. Mikäli sinulla on kysyttävää tollerien geenitesteistä, otathan yhteyttä jalostustoimikuntaan (jalostus(a)tollerit.fi). 

Geenitesteihin ja laboratorioihin voi tutustua täältä.